
Van Rechten naar de commerciële kant
Zijn vader was advocaat dus hij dacht vroeger dezelfde kant op te gaan. Reinoud Ottervanger, Managing Director van de Surinaamse Brouwerij (onderdeel van Heineken), groeide op in België en ging daarna Rechten studeren in Nederland. Tijdens zijn studententijd gaf hij rondleidingen in de brouwerij in Zoeterwoude als bijbaan. “Toevallig sprak ik na een rondleiding een keer de HR-Manager van Heineken Nederland en ik gaf toen mijn CV”. Wat is eigenlijk je commerciële affiniteit, vroeg de HR-Manager zich af, want je hebt een opleiding in Rechten. Reinoud kwam toen nog niet binnen bij Heineken en ging de wereld rondreizen na zijn studie. “Ik wilde graag de commerciële kant op en ging na mijn studie voor een stage naar Shanghai en Washington D.C.. Door het werken in de commerciële branche werd mijn gevoel bevestigd dat ik deze kant op wilde. Ik begon in 2007 bij Heineken als Commercieel Management Trainee en werd al vroeg, op mijn 25e, naar Nigeria gestuurd om daar een half jaar te werken.”
Ambitieus zijn maar ook geduldig zijn
Waarom wilde je graag deze kant op, vroegen wij ons af? “Ik houd van progressie en ontwikkeling van onze mensen en onze business en van tastbare resultaten. Ik wil het niet bij een PowerPoint presentatie laten, maar ‘I want to make it happen’. Binnen commercie kan dit heel goed en binnen Heineken en Marketing zeker. Zo kun je ideëen uitwerken tot grote events, tv reclames en innovaties”. In 2016 begon Reinoud als Marketing Manager bij Heineken in Vietnam. In de 14 jaar dat hij bij Heineken werkt, heeft hij de meest gave dingen meegemaakt, enorm veel geleerd en persoonlijke dromen gerealiseerd. Nu is Reinoud Ottervanger Managing Director bij de Surinaamse Brouwerij sinds 2019. Hoe kom je steeds zo’n stap hogerop in je carrière? “Intern praat je met je leidinggevende en HR over je ambities en waarin je je kan ontwikkelen, zowel inhoudelijk als qua persoonlijk leiderschap. Je moet duidelijk zijn in wat je wil en wat je ambitie is, maar ook geduldig zijn en erop vertrouwen dat kansen zich gaan aandienen als je goed presteert”, aldus Reinoud. Ik wilde graag meer verantwoordelijkheid en ze wisten dat ik graag in het buitenland werk. Anderen moeten dan in je geloven en je die kans ook geven. Timing en geluk spelen daarbij ook een rol. Zo gebeurde dat met Vietnam, maar ook met Suriname.

Familiebedrijf
Heineken is nog steeds een familiebedrijf en er heerst een familiegevoel, en dat geldt zeker ook bij Surinaamse Brouwerij. Na te hebben gewerkt in vier landen, merkt hij ook dat elk land zijn eigen lokale flavour, trots en cultuur heeft. Parbo Bier is wat ons verbindt, daarom bestaan we al 65 jaar. Surinaamse Brouwerij is ambitieus en wil een leidende rol spelen in de maatschappij, onder anderen op het gebied van duurzaamheid, innovaties en digitalisering.. “ We willen echt de trots van Suriname zijn!”. Hoe behoud je een bedrijfscultuur bij zo’n internationale organisatie? “Er zijn bepaalde waarden die universeel zijn en gecommuniceerd worden in alle landen van Heineken. Je moet respect hebben voor elkaar, passie hebben voor wat je doet en leren om te verbeteren en ondernemerschap zijn belangrijk”, zegt Reinoud.
Talent wereldwijd de kans geven
Bij de Surinaamse Brouwerij werken voor 99% Surinamers, minder dan 1% komt uit het buitenland. “Ik ben hier niet gekomen om alles te veranderen, maar juist om de lokale cultuur en trots te bewaken en vanuit daar verder te groeien en ons bedrijf klaar te komen stomen voor de komende decennia, in een snel veranderende wereld. Ook in tijden van crisis zijn er kansen om een voorsprong te nemen, daarom zijn wij toch met de bouw van een nieuw hoofdkantoor gestart, want dat moest echt gebeuren. Wij willen de meest gewilde werkgever van Suriname worden en de beste mensen aantrekken, behouden en ontwikkelen. Een ‘state-of-the-art’ kantoor, een plek waar iedereen het prettig vindt om te werken en waarvan buitenstaanders zeggen ‘daar wil ik werken’, speelt een belangrijke rol! Heineken onderscheidt zich door ondernemend te zijn en om talenten de kans te geven om wereldwijd aan de slag te gaan. Een aantal ex-werknemers van de Surinaamse Brouwerij zijn nu ook werkzaam in het buitenland via ons netwerk. Dat is het mooie aan Surinaamse Brouwerij: we zijn echt een trots Surinaamse bedrijf maar hebben dankzij Heineken ook toegang tot veel kennis en training en dat maakt ons al 65 jaar een van de meest succesvolle bedrijven in Suriname.