Mario Merhai, CEO van Assuria Verzekeringen, ging na afstuderen direct al voor de top

Mario Merhai (CEO van Assuria Verzekeringen) had al heel vroeg nagedacht over zijn aspiraties.

Daarom sprak het werken bij een bedrijf dat wilde groeien en uitdagingen niet uit de weg ging hem enorm aan. Hij begon in 1997 bij Assuria als staffunctionaris en nu na 20 jaar zit ie er nog steeds, inmiddels als CEO. Door realistische ambities, goede planning en ‘dedication’ te combineren met een omgeving waar de sfeer goed is en in een organisatie waar integriteit, professionaliteit en groei centraal staan, heeft hij ervoor kunnen zorgen dat hij het maximale uit zijn carrière heeft gehaald en dat nog steeds doet. Dit is ook de omgeving die hij wenst te creëren voor de mensen die bij Assuria, inmiddels een internationaal opererend bedrijf, werken.

Mario’s grote inspirator was zijn vader die als oud executive van De Surinaamsche Bank zijn kennis en ervaring doorgaf aan zijn zoon. Een andere grote inspirator was de man die hem binnenhaalde bij Assuria, oud-CEO Stephen Smit.

Begin jaren ’90 vertrok Merhai, na het Mr. J. C. de Miranda Lyceum te hebben doorlopen, naar Nederland om Actuariële Wetenschappen (verzekeringswiskunde) te studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Het was een moeilijke tijd in Suriname en net als vele Surinaamse studenten moest ook hij naast zijn studie werken. Zijn eerste bijbaantje was bij de McDonald’s op de Muntbergweg in Amsterdam-Zuidoost. Dertig jaar later werd hij CEO van Assuria.

Hoe is hij van een bijbaan bij McDonald’s naar CEO van Assuria Verzekeringen gegaan?

Tijdens zijn studie liep hij stage bij Tillinghast-Towers Perrin in Nederland, een bedrijf dat zich richtte op advies aan verzekeraars en werkte vervolgens na zijn studie een aantal jaren bij Mercer, een actuarieel pensioenadviesbureau. De verzekeringswereld is een breed vakgebied en hij koos bewust ervoor om ervaring op te doen in verschillende disciplines. ‘’Ik wilde bij meerdere werkgevers ervaring opdoen, daarnaast is het een breed vakgebied dus ik wilde meer weten dan alleen één diep specialistisch gedeelte’’, zo zegt Merhai. Zo leer je niet alleen het vak, maar ook hoe diverse organisaties werken. Zijn carrière verliep uitstekend en er was al een groeipad uitgestippeld in Nederland. Toch besloot hij om zijn carrière in Nederland te onderbreken en naar Suriname te gaan. De reden hiervoor was dat hij de drang om zijn expertise in te zetten voor het land niet kon weerstaan. Daarnaast wilde hij ook heel graag dichterbij z’n familie zijn.

In ’97 begon Merhai bij Assuria Verzekeringen, destijds 26 jaar, met duidelijke doelen voor ogen. Toegevoegde waarde hebben en het verschil maken in de organisatie, maar ook om binnen vijf jaar een topfunctie te bekleden en zo ging hij zijn doelen achterna. ”Als ik voor mijn dertigste geen grote stap maak, dan is mijn missie niet geslaagd, dat hield ik mijzelf voor”, vertelt Merhai. Hij zat al snel in het executive team, initieel als directeur verantwoordelijk voor Zorg, vervolgens als Chief Commercial Officer en daarna als Chief Financial & Risk Officer. In juli 2020 werd hij aangesteld als CEO van de Assuria Groep.

Waarom werkt hij zolang bij Assuria?

Het is een combinatie van factoren, zo vertelt hij. Er was altijd goed perspectief bij Assuria en ik mocht actief bijdragen aan het bepalen van beleid en richting, zowel op de korte als op de lange termijn. Je weet waar men naar toe wilt met het bedrijf en je krijgt de ruimte om daar aan bij te dragen. De sfeer in het directieteam was altijd goed met veel ruimte voor mij om bij te dragen en om bepaalde input te geven. Dat sprak mij aan en ik zag en zie een goede toekomst voor mezelf bij en met Assuria. Ik vind het erg belangrijk dat iedereen die bij ons werkt dit ook zo ervaart. Als werkgever moeten we er daarom ook voor zorgen dat er genoeg dynamiek is tussen werkgever en werknemer. Dan ontstaat er een win-win relatie, waarbij wij kansen geven aan medewerkers om te groeien en zichzelf te ontplooien, terwijl ook het bedrijf verder groeit. Lifetime employment is zeker geen probleem bij Assuria Verzekeringen, omdat er door de groei en ambitie van het bedrijf voldoende uitdaging is voor elke collega.