Steven Coutinho (CEO van De Surinaamsche Bank) ”Alles draait om balans”

“The purpose of life is to find your purpose”

wordt er in het boeddhisme gezegd. Steven Coutinho, directeur van De Surinaamsche Bank, heeft zich jaren gericht op zijn carrière. De druk waarin hij opgroeide, het worden van een bankdirecteur, een omgeving die je beïnvloedt. Pas rond zijn 42e wist hij waar zijn echte passie lag: onderwijs. Daar is hij dan ook druk mee bezig, o.a. door het opzetten van een school.
Alles draait om balans

De in Nederland geboren en in Australië én Suriname opgegroeide Steven Coutinho vertrok voor zijn studententijd naar Nederland. “Hoe kijk je terug op je studententijd?”, vroegen wij aan Steven. “Het is belangrijk om een sociaal leven te hebben en om te studeren”, aldus Coutinho. Je moet op zoek gaan naar balans. Het universitaire leven moet erop gericht zijn om je social skills te ontwikkelen. Het moet geen boekenworm van je maken, zodat je hoge cijfers haalt om die ene goede baan te krijgen. “Hoe ga je samenwerken met anderen, hoe ga je besturen, hoe maak je van je ideeën werkelijkheid en hoe kan je keihard feesten en toch je examens goed afronden?’’, zegt Steven Coutinho. Alles draait om balans, is zijn boodschap.

Iedereen speelt een belangrijke rol

Steven Coutinho heeft bij mooie bedrijven gewerkt en heeft een internationale carrière. Maar ook Suriname stond hoog op zijn lijst om aan de slag te gaan. Eén van zijn eerste banen was als Analyst, maar hij had hier weinig inbreng, vond hij. ‘’Ik werd geacht om te doen en ik vond het heel apart om niet te mogen praten over mijn ideeën’’. Als ik later een bedrijf heb of onder mijn leiding heb, dan ga ik dit anders aanpakken, dacht ik. Iedereen heeft een stem en moet dat laten horen. In veel bedrijven heerst een sterke hiërarchie en dat ziet hij ook terug in Suriname. ‘’In Suriname wordt er veel gesproken, maar je moet ook over gaan tot implementatie’’, aldus Coutinho. Bij DSB wil ik dat anderen laten weten wat zij denken, zo hebben we bijvoorbeeld een ‘Tap a Bankstel’ moment, waarbij de directie en een afdeling om de zoveel tijd met elkaar gaan zitten op een informele manier, om dingen bespreekbaar te maken, hoe dingen gaan en om met elkaar te praten. Steven Coutinho zegt dat iedereen een belangrijke rol speelt binnen het bedrijf, daarom ga ik niet met een pak. ‘’Ik zie dingen die andere mensen niet zien, maar anderen zien ook dingen die ik niet zie’’, aldus Steven Coutinho.

Mensen moeten hun stem laten horen

Men is bang om het verkeerde antwoord te geven. Maar in Suriname moeten wij gewoon onze stem laten horen binnen elk aspect. Als directeur van de DSB wil hij dat mensen deze stap durven te maken. Als men een probleem heeft binnen het bedrijf en zij kloppen aan bij mijn kantoor, dan moeten zij niet verwachten dat ik de oplossing heb. Kom gerust aankloppen met het geconstateerde probleem en met een goede oplossing. ‘’Het enige wat ik kan doen is jou in jezelf laten geloven, dat je zelf oplossingen gaat vinden en dat je bepaalde dingen wél kan. Ik ben niet de oplosser’’, aldus Coutinho. Hij wil graag dat mensen een stem krijgen en deze ook gaan gebruiken. Als ik even niet vriendelijk ben op een dag, dan zal dat weinig invloed hebben. Maar als een teller niet vriendelijk is, dan komt dat gelijk aan bij 200 klanten. De teller heeft op dat gebied een gigantische verantwoordelijkheid en daarom is iedereen heel belangrijk binnen ons bedrijf. Iedere functie heeft een bepaalde verantwoordelijkheid, ik ben geen DSB, iedereen is DSB.